جواهر ده رامسر کجاست؟ آیا نام این روستای زیبا و خوش آب و هوا را شنیده اید؟ از مکان های دیدنی و جذاب در شهر رامسر روستای جواهر ده می باشد که یک جاده غرق در مهر و رویایی دارد. شما در هنگام سفر به شهر رامسر می توانید با بازدید از این روستا در واقع دنیایی از زیبایی در طبیعت را ببینید. روستا با وجود چشم اندازهای کاملاً طبیعی و هوای دلپذیر همواره گردشگران زیادی را جهت قدم گذاشتن در آن جا ترغیب می کند. اگر شما هم به دنبال یک طبیعت زیبا و آب و هوای پاک و دنج هستید، روستای جواهر ده را در نظر داشته باشید. در این مقاله روستای جواهر ده و جاذبه های آن را معرفی می کنیم.
آشنایی با روستای جواهر ده رامسر
روستای بسیار زیبای جواهر ده در شهر رامسر از استان مازندران واقع شده است که در ضلع غربی این استان و هم مرز با استان گیلان می باشد. روستا ۲۹.۵ کیلومتر تا مرکز رامسر فاصله دارد که جزو دهستان سخت سر می باشد و در ارتفاعات حدود ۲۰۰۰ متری از رشته کوه های البرز واقع شده است. فاصله این روستا تا تهران ۲۶۰ کیلومتر است و شما برای حرکت از تهران به این روستا باید ۵ ساعت را طی کنید.
از جاده های جنگلی و سرسبز و هم چنین پرپیچ و خم و پس از ۵۰ دقیقه رانندگی از سمت مرکز شهر رامسر به این روستای زیبا خواهید رسید. روستا در بیش تر روزها کاملاً پوشیده از ابر می باشد، به بیانی می توان گفت که شما در میان ابرهای آن قدم خواهید زد.
در ارتفاعات البرز این روستا در احاطه قله های واژک سه برار رژه، سرخ قله و سماموس قرار گرفته است. موقعیت جغرافی این روستا موجب شده است که آب و هوای آن نیز بسیار دلپذیر باشد، به طوری که در گذشته ها بسیاری از مردم رامسر این محل را به عنوان منطقه ییلاقی جهت خلاصی از گرمای شرجی و هوای تابستانی شهر انتخاب می کردند.
همچنین بخوانید | تور وان
تاریخچه روستای جواهر ده
در روستای جواهر ده ۱۲ محله قدیمی را خواهید دید که نام های آن ها عبارتند از اوشیان سر، آموسی خیل، برشی محله، جولاخیل، چاک دشت، تنگ دره، رمک محله، شل محله، کهنه تنگ دره، فتوک محله که در تمامی این محله ها مردمانی مهمان نواز ساکن هستند. طبق سرشماری در سال ۱۳۹۰ جمعیت آن مردم به مشاغلی مانند باغداری، کشاورزی و دامداری مشغول هستند. صنایع دستی روستا نیز شامل نمد بافی، سفال، مسگری و آهنگری می باشد. مردم روستا معمولاً در فصول گردشگری که افراد و مسافران زیادی وارد روستا می شوند، خانه های خودشان را در اختیار آن ها قرار داده و به این طریق کسب درآمد می کنند.
برخلاف برخی دیگر از روستاها، جواهر ده امکانات خوبی دارد، چون گردشگران علاقه زیادی به بازدید از آن دارند که از جمله این امکانات آلاچیق های زیبا، مغازه های فراوان، کافی شاپ ها و کافه ها، آب لوله کشی برق و روشنایی، شبکه های تلویزیونی، امواج شبکه های مخابراتی، داروخانه، درمانگاه، پاسگاه نیروی انتظامی، بهیار، پزشک و خانه بهداشت می باشد.
وجه تسمیه جواهر ده
جواهر ده را می توان مانند یک جواهر سبز دانست که برروی ارتفاعات رامسر قرار گرفته است و به جرات می توان گفت عروس شهرهای قسمت شمالی کشورمان می باشد، البته شواهدی در این زمینه وجود دارد که نام این روستا پیش تر جواهر ده نبوده و مردم شمال به ان دسته از روستاهایی که بر بالای بلندی ها و ارتفاعات قرار داشتهاند جئورده، جوردی و جورده می گفتند که به معنی ده بالا است. در حال حاضر نیز این مردم معتقد هستند جواهر ده مشتق شده از همین واژه های قدیمی می باشد.
فرضیه دیگر در این خصوص این است که مردم از داخل قبرهای گبری توانستند، جواهرات بسیار زیادی را به دست بیاورند، چون گفته می شود از دوران حکومت ساسانیان و تا پیش از دوران حکومت آل بویه مردگان را دخمه ها و در بلندی ها همراه با برخی لوازم زینتی مانند جواهرات دفن می کردند. از طرفی نیز نامگذاری کردن این چنین مناطقی با تاکید بر دو واژه غربی یا شرقی بودن با نام های سفلا و اولیا مربوط به دوران مولک الطوایفی و نظام خانی بوده است، به این ترتیب جواهر ده نمی تواند به معنی ده بالا باشد.
و احتمالاً همان واژه به معنی جواهر و گوهر گزینه صحیح تری است. استدلال دیگری در خصوص نام این روزها وجود قسمتی به نام جواهر دشت در شهر رودسر می باشد، به هر حال این روستای زیبا با داشتن یک نام پرآوازه توانسته است در طول سال طبیعت گردان و گردشگران زیادی را به سمت خودش بکشد.
پوشش های گیاهی و جانوری جواهر ده
یک جنگل هیرکانی پوشیده از درختان ممرز، راش، اقاقیا، شاه بلوط، آزاد و شمشاد و حتی درختانی مانند فندق، زبان گنجشک، گلابی، سیب ترش، آلوچه، زرشک، گردو و گیاهانی مانند میش، بابونه، آویشن، ازگیل، گزنه، شش شاخ و غیره پوشش بینظیر گیاهی را برای این دهکده رقم زدهاند. اطراف آن نیز از گل های سرخس، گلهای وحشی و گل گاوزبان پوشیده شده است. به طوری که تماشای این منازل تا مدتها ذهن شما را به خود درگیر خواهد کرد. با وجود چنین پوشش گیاهی بینظیر طبیعی است که شما پرندگان و جانوران بسیاری را نیز در آنجا ببینید که از آن جمله میتوان به گنجشک کوهی، گربه وحشی، روباه، گرگ، سنجاب، باز، بز کوهی، خرس، گراز، قرقاول، مرغ حق، بلبل، توکا، کلاغ و زاغ اشاره کرد.
آداب و رسوم روستای جواهر ده
در گذشته مردم این روستا از تقویم گیلکی یا گالشی استفاده میکردند و مطابق با آن جشنهای مختلفی از جمله جشن تیر ماه یا عید نوروز، ۱۳ به در، جشن حساب و کتاب برای زمان کاشت و برداشت کلیه محصولات دامی و کشاورزی، پرداخت خراج و مالیات و غیره را انجام میدادند. جالب این است که مردم این روستا مانند دیگر نقاط کشورمان جشن نوروز را در آغاز بهار به پا نمیکردند، بلکه این جشن در روزهای ۱۳ الی ۱۷ مرداد ماه انجام میشد و این تاریخ را آغاز سال جدید میدانستند.
برخی از جشنهای رایج دیگر این روستا عبارتند از:
-
کشتی گیله مردی
کشتی گیله مردی یا گیلانی از ورزشهای بسیار محبوب در بین مردمان دو استان مازندران و گیلان میباشد که برگزار کردن آن آداب و رسوب مخصوص به خودش را دارد. این کشتی جز آثار معنوی کشورمان ثبت شده است و در شبهای بلند تابستان برگزار میشود. در این کشتی معمولا محدودیت وزنی، سنی و زمانی برای کشتیگیران وجود ندارد و هدف در واقع این است که کشتیگیران با استفاده از مچ پا و دست حریف خودشان را مجبور به لمس کردن زمین کنند. پس از پایان کشتی نیز هر دو طرف یکدیگر را در آغوش میگیرند.
-
رسم گلکاری در مسجد آدینه
یک جشن مذهبی و قدیمی دیگر در روستای جواهرده انجام میشود که به آن جشن گلکاری در مسجد آدینه گفته میشود. این جشن هر سال در هفدهم مرداد و اولین جمعه از ماه اسد برگزار میشد که طی آن دامداران و کشاورزان جهت حفظ کردن برکت در محصولات خودشان و همچنین تضمین سلامتی اعضای خانوادهشان به جای آب با استفاده از شیر دامها گل درست کرده و دیوار مسجد را با استفاده از آن گلکاری میکردند.
مکانهای دیدنی روستای جواهر ده رامسر
در بازدید از روستای جواهرده میتوانید از قسمتهای مختلفی دیدن کنید که عبارتند از:
-
آبشار کوهستانی
به هیچ وجه فرصت دیدن آبشار کوهستانی در روستای جواهرده را از دست ندهید، این آبشار زیبا در انتهای جاده ییلاقی قرار گرفته است و شما برای رسیدن به آن حتماً باید شیبهای تندی را پشت سر بگذارید، سپس از یک مسیر باریک نیز عبور کنید تا به آبشار برسید. آبشار دارای آب روان، زلال و گوارایی می باشد.
-
مسجد آدینه
در روستای جواهرده می توانید از یک مسجد قدیمی با قدمت ۷۰۰ ساله دیدن کنید که به مسجد آدینه معروف است. این مسجد پیش تر به عنوان آتشکده و معبد در آیین زرتشتی و میترایی مورد استفاده بوده است، اما در ۷۰۰ سال پیش فردی به نام شل شریف این مسجد را بازسازی کرده و آن را مطابق با معماری و فرهنگ مرسوم مردم شمال ساخته است.
مسجد آدینه طی سال های مختلف در معرض بسیاری از مخاطرات طبیعی قرار گرفته است که یکی از آنها برخورد صاعقه با درختان کهنسال زبان گنجشک همجوار با مسجد بوده است که در نهایت موجب آتش سوزی آن شده است. این مسجد در حال حاضر بازسازی شده و گردشگران می توانند از آن بازدید کنند. برخی از مراسمات سنتی و مذهبی مانند گلکاری دیوار مسجد در این مکان انجام می شود.